https://naturalzemin.com/ 1
1
3

Zemin profilinde üst seviyelerde karşılaşılan yumuşak kil ve gevşek kum tabakalarının taşıma güçlerini arttırma, oturmaları kontrol etme amaçlı noktasal sıkıştırmaların uygulanması ve oluşan boşlukların taş ile doldurulması işidir. Taş kolon uygulaması deniz tabanında veya karada tipik olarak 60 cm ila 100 cm çaplara kadar uygulanabilmektedir.

Taş kolonlar, özellikle sıkıştırılamayan (ince daneli) zemin tiplerinde “donatı” vazifesi görür. Yükün taşınmasına ve oturmaların azaltılmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda, dikey dren görevi görerek drenajı ve oturma hızını artırır. Öte yandan, taş kolonlar kumlu zeminlerde vibrasyon ile gevşek tabakaların sıkışmasını sağlayarak, sıvılaşma gibi riskleri ortadan kaldırır. Taş kolon uygulaması zemin koşullarına bağlı olarak iki farklı yöntem ile yapılabilmektedir.

Array

a-Darbeli Kırmataş Kolon Yöntemi
Sistem; bir boru, besleme kovası ve vibrodan oluşur. Bu yöntemde, alt ucu klepe veya zincir ile kapatılmış olan boru, zemin içine itilerek sokulur. Proje kolon boyuna göre boru uzunluğu ayarlanır. Boru, sadece alt ucunda 25-30 cm yüksekliğinde ikinci bir halka ile genişletilir. Sistemin en üstünde çakıl besleme kovası vardır. Tüm bu sistem bir vibro çakıcıya bağlanarak, dikey doğrultuda zemine itilir. İstenen derinliğe inildikten sonra ya da boru itme aşamasındayken kovaya çakıl doldurulur. Boru yukarı çekildiğinde, borunun alt kapağı açılarak çakıl akışı başlar. Yukarı aşağı hareketler ile çakıl zemin içinde yatay olarak sıkıştırılır ve istenilen çapa ulaşana kadar işlem devam ettirilir. Bu işlem kolon boyunca yukarı doğru devam ettirilir

b-Vibroflot Taş Kolon Yöntemi
Taş kolon malzemesi titreşimli uç ile sıkıştırılarak yerleştirilir. Böylece kolonun istenilen kapasiteyi sağlaması ve istenmeyen oturmaların önlenmesini sağlar. Sıvılaşma riski bu etki ile ortadan kalkar. Yükün taşınmasında ve oturmaların azalmasında katkıda bulunur. Vibrasyon ile gevşek zeminlerin sıkışmasını sağlayarak sıvılaşma gibi riskleri ortadan kaldırır. Dikey dren görevi görerek drenajı ve oturmaları hızlandırır. Delme işlemi, kuru ya da sulu olarak iki yöntem ile yapılabilir. Vibro ucundan hava ya da tazyikli su ile istenilen derinliğe inilir. Uygun ölçüdeki kırma taş ile dipten yukarı doğru sıkıştırılarak doldurulur. Çakıl akışını sağlamak için hava kullanılır.